EBEVEYNLER AMAN DİKKAT (!)

15/02/2023 09:11

Deprem gibi travmatik olaylarda bebek beslenmesi, obeziteye neden olabilir mi?

Sıkça sorulan bu  sorunun cevabını bir irdeleyelim istedim. 

Yapılan çalışmalar küçük yaşlarda deprem gibi travmatik olaylara maruz kalındığında, yetişkinlikte fazla kilo alımı ve şişmanlığa sebep olduğunu gösteriyor.

Bireylerde yeme davranışı, içinde bulunduğu üzüntü, neşe,öfke gibi ruhsal durumlara göre değişiklik göstermektedir.

Özellikle yaşanılan olumsuzluklardan dolayı depresyon, stres durumlarında yeme miktarında artma görülebilmektedir. 

Bir diğer çalışmada da karşımıza çocukluk çağı travma öyküsü olanlarda sık rastlanan depresyon travma sonrası stres bozukluğu ve diğer anksiyete bozukluğu ile yeme davranışında bozulma ile kilo artışı arasında bir ilişki olduğu ve kişinin ileriki yaşlarda benlik saygısı olmadığı sonucu çıkıyor.

Benlik saygısı bireyin kendisine verdiği değerle ilgilidir. 

Bireyin kendisine verdiği değer benlik saygısını etkileyebilmektedir. 

Bireylerin obez bireylere karşı tutumları, negatif duyguların oluşmasına neden olurken benlik saygısının azalması ile olumsuz beden algısına sebebiyet verebilmektedir. 

Düşük benlik saygısı, beden algısı ve depresyona etki eden faktörlerin gözden geçirilerek; ruhsal durumun ve beden algısının düzeltilmesi ve benlik saygısının arttırılması için gerekli tedavilerin verilmesi gerekmektedir. 

Araştırma sonuçlarının neticesinde geçmişteki yaşanılan olaylar, ileriki yaşamın zeminini hazırlamaktadır. Bu konuda mutlaka doğru psikolog ve diyetisyenden yardım almanızı öneririm. 

Ülke olarak yaşadığımız bu felaketin tekrar yaşanmaması dileğiyle sağlıklı günler dilerim...