SORUN GERÇEKTEN KORONAMI

24/03/2020 18:38

Tersten gidersek korona gerçekten sorun olmanın ötesinde telafisi mümkün olmayacak derecede hayati bir sorun.

Ancak bu salgın Çin de başladığı sıralarda ve binlerce insanın hayatını kaybettiği dönemde, virüsün Amerika tarafından mı yoksa Rusya tarafından mı insanlığa musallat edildiği teorileri konuşulmazken, İtalya’da hasarın çok ciddi boyutlara varmasının ve ülkemize de en nihayetinde bulaşmasından sonra çeşitli komplo teorilerde ortaya atılmada geç kalmadı. Ben bu yazıyı kaleme alırken ihale en son sosyal medya üzerinden Fransa da kaldı.

Korona denilen illet elbette çok ciddi hatta hayati bir sağlık sorunudur ama son yirmi yıldır siyasi söylemlerimize giren bazı kavramları hatırlar mısınız? Mesela Küresel Sermaye, ulus devletler. Yeni dünya düzeni ve tabi son yıllarda kripto para v.s

Şöyle düşünün dünyada öyle süper güç dediğimiz devletler var ki teknoloji ve bilim noktasında gelecekle yarış yapar noktaya gelmiş.

Mesela bugün kullandığınız son model bir cep telefonunun 2 veya 3 versiyon sonrası dahi tasarlanmış ve imal edilmiş olmasına rağmen piyasaya sürülmeyip var olan modellerin tüketilmesi ve bunlarla ilgili yedek parça stokların eritilmesinden sonra bir üst versiyonun piyasaya sürüleceğini bir çoğumuz bilir ama bilende bilmeyende sonuçta kapitalizmin bu çarkında üzerine düşen görevi istemese de yerine getirir.

Teknoloji ve bilim bu kadar gelişmişken binlerce insanın bugün Çin’inin, dünyanın ilk kez duyduğu bir kentinde binlerce yıldır kendi kültürleri gereği yırtıcı ve vahşi hayvanla beslenen bir toplumda yaşayan bir kadının yediği bir yarasa dan ölüyor olması ve bugün dünya devletlerinin ve tüm bu devletlerin de medyasının  tek gündem maddesinin bu olmasının tanımı Küresellik değil midir?

Bugün bu bela ile mücadele etmeye çalışan tüm dünya devletleri kendi uluslarını ülkelerine getirip kapılarını tüm dünyaya hatta komşu ülkelerine ve hatta bugün kendi ırkından olan başka devletlerin milletlerine dahi kapılarını kapatmış olması Ulus Devlet’in bir anlamda tanımı değil midir?

Evet, an itibari ile herkes saflarını belirliyor Küresel Sermaye ile Ulus Devletlerin Savaşı başlamış görünüyor. Bu savaşın taraflarından biri olan Ulus devletler Kendi halkının yaşamını kurtarmaya çalışırken sermayenin altında ezilmemek için direnecek, ancak bu direnç gösterilirken Avrupa Birliği Başkanının da söylediği gibi maalesef birçok ülke resesyona maruz kalacaktır.

Dünya da Ulus Devlet Anlayışının başını Rusya çekmektedir bu yüzdendir ki Putin’inin Rusya’sı Dünya Sağlık Örgütü ile gerçek rakamlarını paylaşmayarak kendi ekonomik pozisyonunu belirlemeye çalışıyor.

Görünen o ki, Ulus Devlet Anlayışında ısrarcı olan devletler bu virüsün hasarını fazlasıyla ağır karşılamaya kendilerini hazırlamalılar. Küresel Sermaye ile Ulus Devlet Anlayışında direnen devlet otoritesi, küresel sermayeye ya da geri çekilmeye razı oldukları taktirde Küresel Sermaye Aşıyı dondurucudan çıkaracaktır. Bunu da kendisi ile ilk uzlaşan devlete zafer olarak hediye edecektir.